Hvordan opretter man en WordPress blog? Sådan spørger mange nybegyndere i WordPress. Mange kender nemlig allerede systemet, men er i tvivl om, hvordan man opretter siden og tror, at det er svært.
Lad mig slå det fast allerede nu. WordPress er utroligt nemt at sætte op og arbejde med. Det er jo ikke for ingen ting, at det er et af verdens største CMS.
LÆS OGSÅ: Hvad er WordPress?
Inden du begynder
Før du kan oprette en WordPress blog, skal du finde ud af, om du ønsker at have din egen WordPress installation og selv står for alt det tekniske, eller du blot vil fokusere på indholdet og lade andre tage sig af det tekniske.
Lidt mere jordnært skal du tage stilling til om du selv vil hoste din blog eller have hostet WordPress blog hos WordPress.com.
De følgende to afsnit beskriver de mest markante forskelle på at bruge WordPress via WordPress.com eller på egen installation.
Blog på WordPress.com
Med en blog på WordPress.com kommer du nemt og hurtigt i gang med at blogge. Du får stillet et gratis subdomæne til rådighed, – eksempelvis www.ditnavn.wordpress.com – hvorfra du kan blogge. Her har du mulighed for at oprette sider og blogindlæg, ligesom du kan uploade billeder og andre filer.
Dog giver en WordPress blog på WordPress.com ikke nær så mange muligheder, som hvis du har din egen blog på din egen installation. Eksempelvis kan du kun bruge de temaer, som WordPress stiller til rådighed, og brugen af plugins er reduceret væsenligt.
Til en privat blog er et subdomæne hos WordPress.com i langt de fleste tilfælde rigeligt, og skulle du senere få lyst til at hoste din egen installation, så kan alle dine indlæg, sider og billeder eksporteres. På WordPress.com har du også mulighed for at købe dit eget dit domæne og bruge det i stedet et subdomæne.
WordPress blog på eget webhotel
Hvis mulighederne ikke er nok, og du ønsker at have mere frihed, skal du have fat på din egen installation af WordPress. For at komme i gang med din egen installation af WordPress, skal du downloade Wordpress. Det er ganske gratis (og på dansk) og kan gøres fra hjemmeside WordPress.org.
Inden du kaster dig ud i installationen af din WordPress blog, skal du være opmærksom på, at dette henvender sig til den mere advancerede bruger. Du bør på forhånd have kendskab til
- FTP-servere
- Database
- Webhotel
Alt dette kan du få hjælp til hos et webhotel for ganske få penge. Mellem 100 og 300 kroner om året vil kunne gøre det.
Har du mod på at oprette din blog med WordPress, skal du kaste dig ud i det. Lad dig ikke skræmme. WordPress er kendt for sit nemme setup og enkle installation. Dog skal du være forberedt på, at denne løsning vil komme til at koste en smule, da du skal ud at købe plads på server og have købt dig et domænenavn.
WP-Guiden har skrevet guides til at finde de Billige DK domæner.
Hvilken løsning anbefaler WP-Guiden.dk?
Om du skal vælge en WordPress.com-løsning eller din egen installation på et webhotel, er svært at sige. Det kommer helt an på dine behov og krav.
Generelt kan man dog sige, at ønsker du en lille privat blog, hvor venner og familie kan følge med i din dagligdag eller en rejse til Amerika, så er en WordPress.com-løsning passende.
Har du større krav, eller skal du måske bruge siden til en virksomhed, skal du kigge dig om efter en WordPress installation på din egen server.
Er du stadig ikke afklaret? Så begynd med en blog på WordPress.com. Det er den nemmeste løsning, og du kan komme i gang på få minutter uden at skulle have penge op ad lommen eller have erfaring med hjemmesider. Og du kan altid eksportere dit indhold til din egen installation senere.
Findes der gratis blog templates på wordpress.com som understøtter dansk? Hermed mener jeg at bloggens læsere ikke ser diverse overskrifter (recent posts, about, …) på engelsk, men ser hele bloggen på dansk?
Tak for en god guide, så skal jeg bare i gang med at lave en blog til min shop.