Alt for ofte støder man på blogs, hvor målet overskygger midlet med længder. Med andre ord glemmer man at kigge på sin egen tekst, før man trykker på den blå “Udgiv”-knap. Det er noget sjusk, og jeg er heller ikke selv for god, men jeg prøver virkelig.
Det bliver jo nok heller ikke gjort i ond mening, men ikke desto mindre, så er det meget forstyrrende med stavefejl og underlige formuleringer, som i sidste ende kan få læserne til at forlade din blog.
Men heldigvis er det ikke så svært at fange de små fejl, som kan opstå, når man skriver.
6 tips til at læse korrektur
Ved at gøre korrekturlæsning til en fast (og måske sjov) rutine, kan du fange mange fejl. Og følger du listen herunder, kan du sætte korrekturlæsningen i system og gøre arbejdet lettere – og måske sjovere… Men jeg lover intet.
Læs højt
Det er altid en god idé at læse teksten højt. På den måde tvinger du dig selv til at læse alle ord. Når du bare skimmer teksten, får du kun dele af teksten med, og udbyttet af din korrekturlæsning er meget lille. Sæt dig derfor i et lokale, hvor du kan læse højt, og læs så teksten igennem ord for ord.
Læs baglæns
Ved at læse baglæns tænker du ikke over tekstens indhold og sammenhæng, men kun på om teksten er korrekt. I praksis foregår det ved, at du begynder med at læse den sidste sætning, så den næstsidste sætning osv. Det lyder dumt, men det fungerer overraskende godt.
Bliv bevidst om dine typiske fejl
Ved at være bevidst om dine typiske stavefejl og fejltyper kan du bedre målrette din korrekturlæsning. Har du svært ved sammensatte ord, nutids-r’erne, eller er det kommaerne, som driller?
Ved at læse op på reglerne kan du hurtigt blive bedre.
Brug en ordbog
Selvfølgelig skal du bruge en ordbog til de ord, som du ikke lige kan huske, hvordan staves. Og du kan med fordel bruge Sproget.dk, som bl.a. udgives af Dansk Sprognævn. Og husk så, at selvfølgelig kan ingen stave alle ord rigtige. Derfor behøver du da heller slå hvert enkelt ord op. De færreste lægger nok mærke til, om du skriver kæmpestor i et eller to ord.
Egne fejl er sværest
Man har altid sværest ved at opdage sine egne fejl. Derfor kan det være en god idé at få en ven, sin kæreste, forælder eller onkel til at læse din tekst igennem, inden du udgiver den. Udgiver du med WordPress kan du med fordel gøre brug af pluginet Share a Draft.
Print teksten ud
Hvis du virkelig vil til bunds i din tekst, så skal du printe din tekst ud. Man opdager langt flere fejl ved at have teksten i hånden – men måske lidt omstændigt? Så prøv dig frem, og se om du reelt finder flere fejl ved at printe ud.
Hejsa,
Jeg beskæftiger med netop nu med korrekturlæsning af blogs i forbindelse med min eksamen i Dansk Sprog og Norm. Jeg vil gerne bruge denne artikel som kilde i min opgave, og jeg føler dermed at det er min pligt at oplyse, at ifølge Retstavningsordbogen 2012, 4. Udgave fra 2013 er begge løsninger tilladt, hvad angår stavning af “Afsted”/”Af sted”.
Jeg håber, at det er i orden, at jeg henviser til denne tekst.
Hej Caroline
Mange tak for din kommentar. Det får jeg da lige rettet 🙂