Hvad er en blog?

Svaret er ikke sådan lige til, omend Sproget.dk definerer ordet blog på følgende måde:

blog sb. fk.
side på internettet hvor en person fører en art dagbog der daglig opdateres med kommentarer og links til udvalgte emner; synonym weblog

Kilde: Sproget.dk

Hvis du er tilfreds med denne definition, så kan du blot gå videre til en anden spændende artikel her på siden. Hvis ikke, så læs videre og se, hvad WP-Guiden.dk tænker.

Den moderne blog

Som det rigtig nok står, er en blog altså “bare” en hjemmeside. Det, der gør det specielt, er, at siden opdateres af en eller flere personer med nye tekster, såkaldte indlæg eller posts. Indlæggenes længde varierer fra emne til emne og fra person til person.

Nogle foretrækker at skrive lange, dybdegående artikler, mens andre foretrækker kortere indlæg. Hvad der passer bedst til dit emne, er svært at sige noget generelt om. Du skal gøre, som du bedst kan lide det, og som det passer til din skrivestil.

Bloggen som relation

Derudover er en blog også at opfatte som et socialt medie, fordi man har mulighed for at skabe, hvad en akademiker vil kalde for, social interaktion. Man kan altså skrive en tekst og derefter få respons. Nøjagtig som man kender det fra Facebook, Twitter, Instagram osv.

Ligeledes vil en blog i mange tilfælde – enten bevidst eller ubevidst – handle om selviscenesættelse. For mange unge er blogging, da heller ikke bare en hobby, men en livsstil.

En anden slags blog er firmabloggen, som jo også er selviscenesættelse bare i et forretningsøjemed. Her kan kunder og andre interesserede følge med i virksomheden. Dermed opstår der relation mellem firmaet og kunden.

Samtidig er stilen på en blog også mere fri. Det betyder, at en virksomhed gennem blogs kan opnå en mere uformel kommunikation, som oftest også kan være med til at knytte kunden tættere på virksomheden. Win-win!

Mange typer af blogs

Dog behøver en blog ikke at være en personlig dagbog. Ofte ser man, at en blog handler om en hobby, politik og teknologi. På siden DanskeWeblogs.dk kan du se en oversigt over forskellige blogs, og se hvor bredt blogfænomenet spænder. Siden er altså også en kæmpe inspirationskilde for din blog.

Forskellige blogtyper

Der findes mange forskellige blogtyper. Her har vi listet en række forskellige former.

 • Den personlige blog
  Den personlige blog fungerer som en online dagbog, hvor du skriver, hvad der sker i dit liv, og forhåbenlig vil du ad den vej få respons og kommentarer.
 • Firmabloggen
  Firmabloggen fungerer som den personlige blog, bare for et firma. Det kan være, at man her deler tanker og idéer for fremtidige produkter eller lignende. Nøgleordet her er relation til og inddragelse af kunden.
 • Rejseblogs
  Rejseblogs er blogs oprettet i forbindelse med en rejse (eller et andet event), som gør det muligt, at folk som ikke deltager, kan følge  med gennem tekst og billeder.
 • Hobbyblogs
  Hobbyblogs er blogs, som handler om en hobby. Det kan være en forkærlighed for fiskeri og mange års erfaring ender ud i en blog med dine gode fiskehistorier, dine erfaringer osv.
 • Modeblogs
  Modeblogs er blevet populære i den senere tid og handler om mode. De giver læserne inspiration til nyt tøj, nye sammensætninger osv. Det kunne også være kendte personligheder, som ønsker at brande sig på nyt og spændende tøj..
 • Fotoblogs
  Et billede siger mere end tusinde ord, så hvorfor spilde tid på at skrive, når man kan dele billeder? Fotoblogs er også ret populære, hvor der bliver delt billeder af enten et afgrænset emne eller meget bredt.

Opsummering

En blog adskiller sig altså ikke meget fra en hvilken som helst anden hjemmeside. En blog er bare en hjemmeside, men som lever af at blive opdateret løbende med nye indlæg. På en blog er det tilladt, men ikke nødvendigt at inddrage personlige holdninger. Tit er det, det personlige aspekt som bidrager til en spændende blog. Omvendt kan det også være en hobbyblog om et emne som eksempelvis her på bloggen, hvor det handler om WordPress.

Der findes mange forskellige typer af blogs, og kun din egen fantasi sætter grænser for hvilke nye typer af blogs, der vil eksistere. Alt indhold kan i princippet presses ned over bloggerformatet.

Har du en tanke om, hvad en blog er, eller har du spørgsmål, så smid endelig en kommentar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.