Otte nemme tricks til at blive læst på nettet

Selvom du har nok så meget på hjertet, så betyder det ikke, at folk læser dit indhold. Og hvorfor så ikke tænker du nok? Jo, ser du: Folk på nettet læser på en anden måde, end de ville gøre, hvis de læste en avis eller en bog. Derfor er det vigtigt, at du kan tilpasse din tekst til nettet.

Hvordan gør du så det? Jo, på nettet læser folk ikke tekster fra ende til anden. De skimmer. Derfor handler det om, atdu skal gøre din tekst skimmevenlig. En skimmevenlig tekst gør det nemmere for folk at danne sig et hurtigt overblik over teksten. Er det gjort rigtigt, så giver den skimmevenlige tekst flere indgange i teksten.

Flere indgange til din tekst er vigtige, hvis du skal have flere til at læse dine tekster på nettet. Hvordan man kan lave indgange i teksten, skal vi kigge på nu.

Lav en god overskrift

Den vigtigste indgang til din tekst er din overskrift. Formentlig klikkede du ind på denne tekst, fordi overskriften vækkede din interesse? En god overskrift skal derfor fange din læser. Den skal trække din læser til. Læseren skal i overskriften have at vide, hvad man får ud at læse teksten. Hvis læseren skal gætte sig frem, så klikker læseren ikke ind og læser din tekst.

Skriv i korte afsnit

Når du skal gøre din tekst klar til at blive skimmet, skal du dele teksten op i små, korte afsnit. De korte afsnit giver en masse luft i din tekst, og gør teksten meget overskuelig for læseren. Og overskuelighed er vigtigt, når teksten skal kunne skimmes.

Giv dine afsnit en passende overskrift

Ligesom du skal give din tekst en overordnet overskrift, skal du også give dine små afsnit en passende overskrift. I WordPress kan det passende være formateret med “Overskrift 2”. De mindre overskriften i teksten skal være dækkende for, hvad man får ud af at læse afsnittet, og må gerne opsummere pointer.

Brug links

Links er fantastiske. De kan underbygge dine pointer med eksempelvis kildehenvisninger eller sende læseren videre i sin søgen efter information. Derudover er links formateret anderledes end resten af teksten og kan på den måde fange øjet, når læseren skimmer ned over siden.

Skriv kort og præcist

I didn’t have time to write a short letter, so I wrote a long one instead.

Citat af Mark Twain

Ovenstående citat illustrer pointen: Det tager tid at skrive kort og præcist. Men det er det hele værd. Hvis dine indlæg bliver en sludder for en sladder, så forsvinder dine læsere. De er interesseret i at høre, hvad du har på hjertet og komme hurtigt videre igen.

Gør dig selv og dine læsere den tjeneste at skrive kort og præcist. Det gavner alle i sidste ende.

Brug billeder

Billeder skaber blikfang, og så kan de illustrere svære pointer. Derfor skal du altid bruge billeder i dine indlæg. Derudover bryder de din tekst op i mindre spiselige bidder, og får teksten til at fremstå varieret og spændende.

Et protip: Skriv nogle gode billedtekster, som opsummerer en pointe fra teksten. Undersøgelser viser, at billedtekster kan hive folk ind i din tekst. Og så kan Google og de andre søgemaskiner godt lide billedetekster.

Formater teksten

I en tekst, som skal kunne skimmes, er det vigtigt, at der er elementer, som fanger øjet. Fremhæv derfor vigtige ord i teksten med fed eller i kursiv, men husk at være konsekvent. Du skal undlade at bruge understregning, da den form for markering er forbeholdt links.

Brug lister

Hvis du har mange ting, som du gerne vil præsentere i din tekst, så overvej at brug lister. Lister skaber et naturlig bræk i teksten og kan få øjet til at stoppe op. De kan med andre ord bruges som en god indgang i teksten. Derudover er lister en overskuelig og let måde at præsentere mange informationer på.

Opsummering

Det var en lang tekst, men lad os lige opsummere. Et billigt trick for at gentage dit stærke indhold og måske fange en skimmer, som var på vej væk…

  • Gør dine tekster overskuelige og skimmevenlige. Det får læseren til at blive hængende
  • Lav en god og passende overskrift til din tekst, som fanger læseren
  • Skriv i korte afsnit, så teksten er nem at overskue
  • Bryd dine korte afsnit med passende mindre overskrifter
  • Fang det skimmende øje. Varier din tekst med fremhævede ord, relevante links, lister og gode billeder
  • Kom direkte til sagen, så du ikke spilder tiden hos dig selv eller dine læsere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.